DIY: Maak je eigen Tipi

the tipi with all acceesoiries is ready

Zoals veel kleine kinderen is mijn kleine man helemaal gek van tentjes. Het leek me daarom heel leuk om een tipi tent voor hem te maken. Na wat zoeken op internet vond ik best wel wat leuke voorbeelden. Daarna begon de zoektocht naar leuke stof. Ik had al bedacht dat de tipi niet al te klein moest zijn, want papa en mama moeten er vast ook bij komen zitten. Een grote tipi betekent ook veel stof, de stof moest dus niet te duur zijn. En het liefst ook overal in huis bijpassen. En natuurlijk leuk zijn voor een jongen.

the tipi with all acceesoiries is ready

Het duurde dan ook wel even eer ik de perfecte stof gevonden had. En eigenlijk liep ik er per ongeluk tegen aan. Ik liep binnen bij de Kwantum voor een stofje voor iets anders. Bij de Kwantum hebben ze best wel leuke, stevige stofjes voor maar 5,- euro per strekkende meter (140 of 150 cm breed) en soms zelfs nog wel goedkoper. Ineens zag ik dit stofje liggen.

Stof lars van de Kwamtum

Ik keek naar de prijs, die was maar 5 euro en zag dat de stof Lars heet. Toen kon ik het helemaal niet meer laten liggen, want dat is de naam van mijn zoontje;-). Al heel snel vond ik een ander leuk stofje wat ik als contrast kon gebruiken, Stofje Liza in de kleur antraciet. Mijn stofje heeft echter een vleugje legergroen eroverheen, dus donkergrijs is het niet. Misschien dat het verkeerde kaartje bij de stof zat. Maar antraciet past voor mijn gevoel ook mooi bij het stofje Lars.
Ik heb van de stof Lars 6 meter gekocht en van de stof Liza antraciet 3 meter. Door heel zuinig te knippen heb ik nu van de Lars stof nog genoeg over om een groot kussen voor in de tipi te maken. Maar als je dit kussen niet wil maken, of juist van een andere stof, dan is 5 meter stof van de stof Lars ook voldoende.

Benodigheden
De tipi wordt vrij groot, maar je kunt de tipi makkelijk kleiner maken en dan zou je dus minder stof nodig hebben. Ik geef hieronder de kleuren en spullen die ik gekocht heb.

  • Stof Lars 5 meter (150 cm breed), als je in dezelfde stof nog een tipi vloerkussen wil maken dan kun je beter 6 meter stof nemen.
  • Stof Liza Antraciet 3 meter (150 cm breed)
  • 2 klosjes Gütterman kleurnr. 241
  • 1 klosje cremekleurig van Ikea ( 300 meter)
  • 5 palen met diameter 22 mm, lengte 270 cm. Eigenlijk heb je 210 cm nodig, maar die kon ik bij de Praxis niet vinden. Ik wilde per se geen bamboo stokken omdat ik al een paar keer gelezen heb dat deze tijdens het spelen gebroken zijn, en sommige kinderen hier heel erge littekens aan over hebben gehouden. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben, dus voor de veilige (maar wel duurdere ) paaltjes gegaan.
  • Decoratielint van de Action, 4 a 5 pakjes met lint van 2,5 meter lengte, breedte ongeveer 2 cm. Ik heb maar 1 kleur gebruikt, als je ze allebei gebruikt, dan heb je minder pakjes nodig. En als je niet alle stappen doet dan heb je nog minder lint nodig.
  • Als je punt 17 niet gaat doen, dan heb je ongeveer 2 meter stevig touw nodig.

De patronen

Tipi patroondeel 1
Tipi patroon deel 2

Werkwijze

Voor de werkwijze heb ik best veel foto’s toegevoegd, zodat het hopelijk voor iedereen wat duidelijk is wat ik met sommige stappen bedoel. Soms is het lastig om precies te beschrijven wat ik bedoel en met een foto is het vaak veel duidelijker.

1. Allereerst teken je op (patroon) papier de onderdelen voor de tipi. Ik had helaas niet genoeg patroonpapier dus heb twee oude delen van mijn Stendig kalender gebruikt.
Patroon voor de tipi tent

2. Knip 4 maal het grote tipi deel en 2 maal de helft van het grote tipi deel van de stof Lars. Knip hierbij 1 centimeter naad aan. Ik heb hiervoor de stof helemaal uitgelegd, het grote deel eerst zoveel mogelijk rechts op de stof gelegd en uitgeknipt. Daarna het grote tipi op zijn kop aan de linkerkant gelegd. Voor de 2 halve stukken heb ik het patroon dubbel gevouwen e ook de stof dubbelgevouwen en daarna geknipt. Let bij de twee halve grote tipi delen op dat deze twee delen spiegelbeeld van elkaar zijn. Als je stap 10 niet wil doen, dan zou ik aan het rechte deel van de 2 halve stukken meer dan de 1 cm naad aanknippen.

3. Knip 4 maal het patroon voor de onderkant en 2 maal het patroon van de halve onderkant. Ook hier knip je 1 cm naad aan. Let er ook hierop dat de twee halve onderkanten spiegelbeeld van elkaar zijn. Mocht je stap 9 niet willen doen, dan zou ik aan de onderkant iets meer stof aanknippen om om te zoomen. En als je stap 10 niet wil doen, dan zou ik aan de twee voorkanten aan het rechte deel ook wat meer stof aanknippen.

4. Nu ga je de onderkant aan het bovendeel bevestigen. Leg hiervoor de goede kanten van het werk op elkaar en zigzag en stik de delen vast.
Uitgeknipte stofjes liggen klaar

5.[Optioneel] Ik vond het jammer dat de binnenkant er best lelijk uitzag toen ik de delen aan elkaar gestikt had. Ik heb daarop het volgende gedaan: Aan de binnenzijde van een gereed panddeel (boven en onderdeel aan elkaar) de naden naar beneden gevouwen en deze aan de buitenzijde met een aantal spelden vastgezet.
Naad omgevouwen aan de binnenkant en ingespeld.
Daarna heb ik aan de binnenkant van het afgewerkte panddeel met houtlijm biaisband van de Action gelijmd. Hiervoor eerst een aantal lijmdotjes aangebracht op de naad aan de binnenkant en daarna het biaisband erover heen geplakt. Houtlijm klinkt misschien een beetje gek, maar met andere lijm ging het biaisband van de Action vlekken en met deze lijm niet.
Lijmdotjes aan de binnenkant op de randen

Als het biaisband erop geplakt zit, dan zet je het aan de onderkant met een paar spelden vast zodat het niet gaat verschuiven als je de spelden vanaf de buitenkant opnieuw inspeld.
Biaisband plakken en met paar spelden vastzetten
Dit even laten drogen, en daarna de spelden aan de buitenkant er een voor een steeds uithalen en weer opnieuw insteken zodat je het biaisband deze keer ook mee vastgezet wordt. De spelden aan de binnenkant verwijder je nu weer, anders maak je misschien je naaimachine of naald stuk als je dadelijk gaat stikken.
Biaisband vanaf de buitenkant vastgezet
Daarna de rand aan de buitenkant stikken.
Tanden op elkaar met siernaad
Vervolgens een tweede naad stikken (bij mij ongeveer de breedte van mijn voetje), zodat je de onderkant van het biaisband ook vastzet.
Dubbele naad aan de buitenkant van de tipi
Na het stikken ziet het band aan de binnenkant van de tent er zo uit:
Biaisband vastgestikt aan de tipi

6. Als je de twee voorpanden gereed hebt (boven en onderdeel aan elkaar gestikt met eventueel biaisband aan de binnenkant), leg dan de deze met de twee goede kanten op elkaar en stik de 2 panden vanaf de bovenkant voor ongeveer 34 cm aan elkaar.
Voorpanden voor een deel aan elkaar gestikt
Strijk daarna de naad netjes strak.

7. Tegenbelegje voor het voorpand. Knip een stuk van de stof Lars van 9 x 36 cm. Zigzag de buitenzijdes van het stuk stof. Vouw nu de twee lange zijdes ongeveer 1 cm naar binnen en zet dit vast met spelden. Vouw de onderkantjes voor een deel naar binnen, zodat er een soort pijl ontstaat, ook dit zet je vast met spelden. Speld nu het belegje met de verkeerde kant aan de binnenkant van de aan elkaar gestikte voorpanden, waarbij de punt precies ligt daar waar je geëindigd bent met het aan elkaar stikken van de voorpanden.
Stik het beleg vast aan het voorpand. Als je de ingang kleiner wil maken, dan stik je de voorpanden verder dicht en maak je het belegje langer. De werkwijze blijft verder wel hetzelfde.
De binnen en de buitenkant zien er nu zo uit:
Binnenkant van de voorpanden met beleg
Voorpand met beleg buitenkant tipt

8. De volgende stap is het aan elkaar stikken van de panden. Elske Leenstra heeft een heel leuk idee gehad, om de naden van de tipi uiteindelijk heel mooi weg te werken. Je legt hiervoor de panden allemaal met de verkeerde kanten aan elkaar, waardoor de naden dus aan de buitenkant zichtbaar worden. Dit lijkt nu heel gek, maar straks als de tipi klaar is, dan zie je daar niets meer van. Stik alle naden vast, zodat je vorm van de tipi er al is.
Panden met de goede kanten op elkaar

In de volgende stappen ga ik je laten zien wat ik gedaan heb om de tipi af te werken. Maar als je dit niet wilt kun je hier ook alles gewoon omzoomen.

9. Beleg onderrand tipi: Het eerste ding wat ik afgewerkt heb is de onderkant van de tipi. Ik heb hiervoor uit de Lars stof stroken uit de gehele breedte geknipt  van 10 x 150 cm. In totaal was het volgens mij ongeveer 5,75 meter. Deze stroken heb ik aan elkaar gestikt en daarna alles rondom gezigzagd. Vervolgens de stof met de goede kant op de goede kant van de onderkant van de tipi gelegd en vastgestikt. Omdat de tipi van wijd onderaan naar smal gaat, zal de stof, als je deze terugvouwt naar de binnenkant niet helemaal passen. Ik heb daarom, daar waar de naden van de panden zijn een extra stiksel gemaakt, ongeveer lopend van 1cm naar 0. Hierdoor wordt de nu nog vrije rand van het beleg een stuk smaller dan onderrand die al aan de tipi vastzit.
Extra naden in het beleg van de onderkant tipt
Vervolgens vouw je het beleg naar de binnenkant van de tipi en stik je de rand aan de onderkant van de tipi door. Van het beleg is nu de goede kant zichtbaar aan de binnenkant van de tipi. Vouw de bovenrand van het beleg naar binnen, zodat je dus geen lelijke rand meer ziet. Speld dit omgevouwen deel vast aan de tipi en stik het vast. De zijkanten van het beleg zien er nog niet afgewerkt af, dit komt bij de afwerking van de voorpanden. Ik heb wel de zijkantjes even met een zigzagsteek aan de voorpanden vastgezet. Hieronder een foto van de onderrand van de tipi van de binnenkant en van de buitenkant
Beleg op de onderrand van de tipi
Onderrand van de tipi tent

10. Beleg voorpanden, zonder biaisband: Voor de voorpandbelegjes heb ik uit de Antraciet stof 2 maal 7,5 cm x 150 cm stof geknipt. Ik heb ook hier een biaisband opgestikt aan de binnenkant, maar dat hoeft natuurlijk niet. Daarom eerst hier bij punt 10 zonder de biaispand en daarna bij punt 11 hetzelfde, maar dan met biaisband. Speld de antracietkleurige strook op de goede kant van het linkervoorpand. Zorg hierbij dat je het beleg zodanig vastspeld, dat het ongeveer 1 cm voorbij het al vastgestikte deel van het linker en rechterpand valt. Deze cm stof stik je niet vast, maar die kun je straks omvouwen zodat je rand aan de bovenkant van het beleg netjes afgewerkt is. Het beleg steekt aan de onderkant als het goed is nu ook een stukje uit. Stik het beleg vast aan het voorpand. Vouw nu de cm die aan de bovenkant van het beleg uitsteekt naar beneden en spelt het vast. Daarna vouw je het stuk wat aan de onderkant uitsteekt naar boven, zodat je beleg in dezelfde lijn als de onderrand van de tipi loopt. Vouw nu het beleg om naar binnen, waarbij je de naden zodanig vouwt dat het lijkt alsof het beleg op het voorpand ligt en dat er een rand ontstaan is van ongeveer 1,5 cm. Speld dit helemaal in aan de buitenkant van het voorpand, waarbij je het beleg aan de achterkant mee vastzet.
Daarna vouw je aan de binnenkant het beleg aan de nog niet vastgemaakte kant 1 cm naar binnen, dus naar de kant van de binnenkant van de tip stof. Dit zet je vast aan de tipi. Stik deze kant van het beleg dan ook vast, samen met de onderkant en de bovenkant van het beleg. Het vastgestikte beleg ziet er dan zo uit aan de buitenkant:
Beleg aan het voorpand vastgestikt
Helaas heb ik geen foto van de binnenkant zonder het biaisband, maar bij punt 11 zie je de binnenkant met biaisband. Het ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar dan zonder het band. Doe nu hetzelfde voor het rechtervoorpand.

11. [Optioneel] Belegvoorpanden, met biaisband: Voor de voorpandbelegjes heb ik uit de Antraciet stof 2 maal 7,5 cm x 150 cm stof geknipt. Speld de antracietkleurige strook op de goede kant van het linkervoorpand. Zorg hierbij dat je het beleg zodanig vastspeld, dat het ongeveer 1 cm voorbij het al vastgestikte deel van het linker en rechterpand valt. Deze cm stof stik je niet vast, maar die kun je straks omvouwen zodat je rand aan de bovenkant van het beleg netjes afgewerkt is. Het beleg steekt aan de onderkant als het goed is nu ook een stukje uit. Stik het beleg vast aan het voorpand. Vouw nu de cm die aan de bovenkant van het beleg uitsteekt naar beneden en spelt het vast. Daarna vouw je het stuk wat aan de onderkant uitsteekt naar boven, zodat je beleg in dezelfde lijn als de onderrand van de tipi loopt. Vouw nu het beleg om naar binnen, waarbij je de naden zodanig vouwt dat het lijkt alsof het beleg op het voorpand ligt en dat er een rand ontstaan is van ongeveer 1,5 cm. Spelt dit op een paar puntjes vast, zodat je wel goed kunt zien hoe het gaat vallen. Nu bevestig je het biaisband ( laat weer een stukje aan de bovenzijde uitsteken om straks netjes weg te kunnen werken), zodanig aan het beleg (dus niet aan het voorpand), dat het band een paar millimeter aan de linkerkant van de spelden komt te zitten. Als je de spelden die aan de buitenkant zitten nu weer losmaakt, dan kun je het biaisband nu netjes aan het beleg vastmaken in een rechte lijn naar beneden. Stik het biaisband aan de linker en rechterkant aan het beleg vast.
Biaisband vaststrikken op het voorpand beleg.
Vouw nu opnieuw het beleg naar binnen waarbij je weer de rand van 1,5 cm maakt, speld aan de buitenkant het beleg vast, dusdanig dat de binnenkant nu ook vast zit en stik het aan de buitenkant vast. Je biaisband zit nu aan de binnenkant ongeveer 1,5 tot 2 cm van de buitenrand.
Daarna vouw je aan de binnenkant het beleg aan de nog niet vastgemaakte kant 1 cm naar binnen, dus naar de kant van de binnenkant van de tip stof. Dit zet je vast aan de tipi. Stik deze kant van het beleg dan ook vast, samen met de onderkant en de bovenkant van het beleg. Het vastgestikte beleg ziet er dan zo uit aan de buitenkant:
Binnenkant beleg voorpand
De buitenkant van het voorpand ziet er hetzelfde uit als bij punt 10, zonder biaisband.Doe nu hetzelfde voor het rechtervoorpand.

12. Afwerking bovenrand tipi: De bovenrand van de tipi heb ik afgewerkt met een bies. Hiervoor heb ik een strook uit de antracietkleurige stof geknipt van 6,5 x 78 cm. Deze heb ik eerst helemaal rondom gezigzagd en daarna op de maat van de bovenkant van de tipi aan elkaar gestikt. Dit eerst even op je eigen tipi uitmeten, zodat de strook met 78 cm niet te klein is. De goede kant van de strook stik je op de goede kant van de tipi. Vouw nu de strook naar binnen, daarna de kant die alleen nog maar gezigzagd is nog een keer naar binnenvouwen. Dit doe je zo ver, dat de rand van de strook aan de binnen en de buitenkant nu op elkaar zitten met de tipi ertussen. Speld het vast en stik aan de buitenkant de strook vast. Het ziet er nu zo uit:
Bovenkant tip met afgewerkte rand

Vanaf hier gaat de beschrijving weer verder met het in elkaar zetten van de tipi.

13. De tunnels voor de stokken: Keer de tipi om, zodat de goede kant van de stof aan de binnenkant zit. Pak nu een naad en vouw de stof dusdanig op elkaar met de goede kanten op elkaar, dat de naad aan de rechterkant zit. Meet nu vanaf de naad 4 cm en spelt dit in over de gehele lengte van de naad. Hierbij heb ik bij de dikkere punten (bovenrand tipi, deel waar onder en boven gestikt zit en onderkant tipi) wat gesmokkeld en hier 4,5 cm genomen.
Tunnels voor de palen van de tipi
Stik nu precies op de lijn die je ingespeld hebt. Doe dit voor alle vijf de naden zodat je vijf tunnels krijgt. Keer de tipi weer. Je ziet nu aan de buitenkant een mooie naad lopen en de tunnels zitten aan de binnenkant van de tipi.

14. Stik nu aan de onderkant van de tunnels de onderkant dicht. Hierdoor kunnen de paaltjes er niet meer onderuit komen.

15. Omdat de tipi bij mij toch wel makkelijk aan de voorkant wijd uit ging staan, heb ik achter de eerste twee palen links en rechts een extra reep van stof gestikt die van de ene naar de andere kant loopt. Hiervoor een reep stof geknipt van 10 cm x 98 cm, deze rondom gezigzagd en daarna randen dubbelgebouwen, dit weer op elkaar gespeld en rondom doorgestikt. Daarna links en rechts aan de tentstof aan de onderkant (binnenkant tipi) gestikt, meteen achter de paal.
Onderband om de voorpalen van de tipi niet naar buiten te laten glijden

16. De vijf palen zaag je op maat zodat ze een lengte van 210 cm hebben. Daarna was mijn hubbie Martin zo lief om met een schuurapparaat de boven- en onderkanten helemaal mooi af te ronden. De onderkant hebben we ook afgerond, omdat ik bang was dat de stof aan de onderkant anders sneller stuk zou gaan.

17. Om de stof aan de bovenkant vast te zetten kun je een touw gebruiken. Ik vond het eigenlijk wel leuk om een touw van stof te maken. Ik heb dus een paar stukken stof uit mijn antraciet stofje geknipt van ongeveer 8 cm, deze aan elkaar gestikt zodat ik een totale lengte van ongeveer 2 meter kreeg. Rondom gezigzagd en daarna randen dubbelgebouwen, dit weer op elkaar gespeld en doorgestikt. Als laatste alle restjes van mijn biaisband erop gestikt.
Band om de tipi aan de palen vast te stikken
Detail van Band om de tipi aan de palen vast te stikken

18. Steek de stokken nu in de tunnels en leg daarna de hele tipi met alle stokken evenwijdig aan elkaar op de grond. Wikkel nu het touw of je touw van stof om de tipi, knoop het stevig vast en maak er een strik in. De tipi is nu klaar.

De stof glijdt alleen steeds naar beneden wat ik zelf echt reuze irritant vind.

Oplossing voor het zakken van de stof
Het heeft even geduurd, maar het is me gelukt om een oplossing te vinden en uit te werken voor het probleem van het zakken van de stof. Ik heb daarvoor het volgende gedaan:

Ik heb bij de Gamma een zakje met zeilringen gekocht, als het goed is zijn de ringen 10 mm.
Zeilringen om de stof van de tipi omhoog te houden, Goodlives.nl
In totaal heb je 10 zeilringen nodig, een houtboor van 10 mm om in de stokken te boren en een stuk stevig touw.
De gaten voor de zeilringen heb ik in de stevige bovenrand van de tipi gemaakt. Ik heb eerst geprobeerd om de ring in het dunne gedeelte van de stof te maken, maar hierbij kwam de ring meteen weer los uit de stof. gelukkig was dit aan de binnenkant, dus je ziet het gat niet. Maar geen succes dus. daarna heb ik voor de zekerheid maar even geoefend op een stevig stuk stof, zodat ik in ieder geval de juiste delen van de zeilringen op de goede plek deed.

Met een schaar heb ik aan de binnenkant van de tipi, bovenin de stevige stof van de tunnels 2 gaten gemaakt.
De gaten moeten tegenover elkaar komen te zitten, anders kun je straks niet het touw erdoor heen halen.
Eerst heb ik een gat in de stof geprikt. Daarna heb ik het voorzichtig een klein stukje opengeknipt, zodat het deel van de zeilring er wel inpast.
Eerste deel zeilring door het gat van de tipi duwen, Goodlives.nl

Vervolgens druk je het eerste deel van de zeilring door de stof heen. Dit doe je vanaf de buitenkant van de tunnel naar binnen. Daarna draai je de stof, zodat de zeilring onderop komt te liggen. Leg er een stevige fouten plank onder, zodat je vloer of tafel waarop je werkt niet beschadigd.
DIY Tipi gaten maken voor de zeilringen van de tipi, Goodlives.nl
DIY Tipi achterkant zichtbaar waarbij eerste deel ring door gat, Goodlives.nl
DIY tipi stof weer omdraaien met eerste deel onderop, Goodlives.nl

Aan de binnenkant van de tunnel leg je nu het tweede deel van de zeilring op het eerste deel met de stof ertussen. Onder het eerste deel leg je het rondje van het gereedschap uit het zakje, de zeilring past hier precies in.
Daarna pak je het andere gereedschapsdeeltje en dit houd je precies op de zeilring. Met een hamer sla je nu op de zeilring, zodat de randen van de slagring aan elkaar komen te zitten.
DIY Tipi slagstuk op de zeilring zetten, Goodlives.nl

Dit doe je in elke tunnel 2 keer, zodat je uiteindelijk 10 zeilringen in de tipi hebt vastgemaakt.
DIY Tipi gaten om het doek omhoog te houden van de tipi zijn klaar, Goodlives.nl
In de stokken van de tipi ga je nu gaten maken. Ik heb hiervoor de tipi languit gelegd, en een stokken helemaal in een tunnel gestoken, zodat hij op de goede plek zat. Met en potlood heb ik door de gemaakt gaten heen een stip getekend op de stok. Stok weer eruit gehaald en op alle stokken op precies dezelfde hoogte ook een stip gemaakt.
In alle vijf de stokken heb ik vervolgens met een houtboor van 10 mm precies door het midden een gat geboord.
DIY Tipi gaten in de stokken om het doek omhoog te houden, Goodlives.nl

Leg daarna weer de tipi languit op de grond, steek de stokken nu allemaal in de tunnels met de gaten naar boven.
Haal nu het touw door een zeilring, door het gat in de stok en weer door de tweede zeilring, voor alle tunnels. Het touw knoop je stevig vast (aan de binnenkant).
Bind het lint dat je gemaakt heb aan de buitenkant vast en maak een mooie strik.
De stof zakt nu niet meer naar beneden, waardoor de tipi veel makkelijker te verplaatsen is.

band-strikken-om-de-palen
De tipi met alle accessoires staat klaar
Detail onderkant tipi
Detail Tipi binnenkant
Tipi vanaf de zijkant
Larsman in de tipi

Het is best een werk zo’n tipi, maar mijn kleine mannetje is er super blij mee. Mocht je vragen hebben of iets niet snappen, zet het dan hieronder bij de commentaren.
En heb je de tipi gemaakt dan vind ik het ook leuk als je een foto laat zien;-).
Tipi gevuld met wat accessoires
In een volgende blogpost laat ik je zien hoe ik het tipi kussen voor op de vloer gemaakt heb en wat ik nog meer voor accessoires voor de tipi gekocht heb.

Lars liggend in de tipi

De basis van deze tipi is gebaseerd op de tipi van Elske Leenstra

Heb je vragen over de DIY projectjes of wil je graag laten zien hoe jouw project is geworden? Sinds kort heb ik ook een Facebook group gemaakt Goodlives interior projects group. Je moet je wel even aanmelden als je lid wil worden.

KleinlogoGoodlives

 liefs Claudia

My Socials Goodlives

(Visited 65.413 times, 1 visits today)

26 gedachten aan “DIY: Maak je eigen Tipi”

  1. Ergens n platte punaise door de stof in de stok? Op n onzichtbaar plekje?
    Om t wegglijden van de stof tegen te gaan…
    Ik wil m ook! 😉

    1. Hoi Kim,
      Daar heb ik ook aan zitten denken, maar dan ben ik bang dat de stof uiteindelijk gaat scheuren. Ik heb nu van die zeilringetjes gekocht, die ga ik proberen in de tunnels te slaan en daarna gaatjes door de stokken boren. Touw er doorheen en dan hoop ik dat het blijft zitten. Als het gelukt is dan maak ik foto’s en vul ik de beschrijving aan.
      groepjes Claudia

    1. Hoi Irma,
      Ik moet de blogpost voor het kussen nog schrijven, ik ben er nog niet aan toe gekomen. Binnenkort komt de post op de site.
      groepjes Claudia

  2. Ook hier istie inmiddels af! Precies dezelfde stofjes gehaald ? Bovenin de stokken hebben we gaatjes gemaakt en in het stof ringetjes. Touwtje er doorheen en het stof blijft prima op z’n plek. Om de tent te kunnen sluiten, hebben we klittenbandstukjes aangebracht. Nu alleen nog een kussen erin ?

    1. Hoi Irma. Heel leuk om te horen dat je Tipi klaar is. Bedankt voor de tips met de ringetjes en de klittenbandstukjes. Ik had zelf ook het idee om met ringetjes aan de bovenkant en gaatjes in de stokken te maken, maar nog steeds niet aan toegekomen. Goed om te horen dat dat dus wel werkt.
      Ik zal eens kijken of ik deze week de ringetjes erin kan slaan en de blog even aan te passen. En om de post over het Tipi kussen te maken;-)

      1. Hoi Irma. Waarschijnlijk heb je al lang een ander tipi kussen gemaakt, ik heb er zo lang over gedaan, maar de Blogpost over het tipi kussen is eindelijk af. Je vind de post hier

        groetjes Claudia

  3. Leuk!! ik vraag mij af of dit een idee is: bovenaan de tipi de opening smaller (bijv 11cm ipv 15 cm) maken en daar elastiek tussen stikken zodat het niet naar beneden glijdt of zou het dan niet mooi strak zitten?

    1. Ik denk dat elastiek niet sterk genoeg is, het is toch best veel stof. Met spelen kwam mijn zoontje toch vaak tegen de zijkanten waardoor de tent heel veel zakte. Toen heb ik toch maar ringen door de stof gemaakt aan de binnenkant door de tunnels heen, gaatjes in het hout geboord en een touw er doorheen gedaan. Ik zal snel de foto’s hiervan bij de Blogpost posten?

      1. Wat een geweldige beschrijving, dank voor je moeite, ik wil er na de Kerst aan beginnen en hoop hem dan voor 3 januari af te hebben. Dan wordt mijn zoontje twee! Zou je nog een foto willen opsten van de ringetjes en gaten in de stokken? Dan kan ik dat gelijk uitvoeren. Dank alvast!

        1. Hoi Dorinde, ik wist niet of het nog zou gaan lukken in deze drukke tijd, maar ik heb vandaag de foto’s en beschrijving van de ringetjes en de gaten in de Blog gezet. Lukt het om de Tipi te maken?

          groetjes Claudia

  4. Hoi, even een vraag. Waar gebruik je het decoratie lint? Het biasband zie ik wel terug in de foto’s, maar welk decoratielint gebruik je en waar? Kon het in de beschrijving niet vinden en ook niet bij de Action waar ik ging kijken..Stof heb ik inmiddels wel, maar de Action waar ik ging kijken had nu heeeel veel kerstspullen en weinig accessoires voor naaien.

    1. Hoi Ilse, het decoratielint is hetzelfde als het biaisband. Het zit langs de binnenkant van de voorflappen, aan de binnenkant van de tent. Het lint wat ik daarvoor gebruikt heb heet bij de Action decoratielint, daarom heb ik het bij de benodigde materialen zo genoemd.
      groetjes Claudia

  5. Wat een mooi tipi tent. Waar heb je de stokken voor de tent gekocht?? Als ik het goed heb gezien gebruik je 5 stokken??

  6. Bedankt voor de heldere uitleg en maten. Heb nog niet zo lang een naaimachine maar het is me gelukt !

  7. Super bedankt voor de mooie uitleg en het patroon. Mijn dochter zou voor haar kleine spruit ook een tipi tent willen. Aangezien oma ( ik dus) kan naaien, leek me dit een prima idee ! Met al deze uitleg en mooie foto’s moet dit zeker lukken 🙂

  8. De tipi is helemaal gelukt dankzij deze beschrijving. Echt super! Alleen ik heb die zeilringen van de gamma gekocht en ik krijg ze niet goed. Je krijgt de ring bijna niet omgeslagen met het hulpstuk en de hamer. Waardoor de stof heel los zit… Ik doe precies hoe het moet, maar het lukt me niet. Help!
    Nu van die ringen van prym van iemand gekregen om te proberen in die werken gelijk. Alleen vind ik het zonde van die gamma zeilringen. Kunnen jullie me helpen?

  9. Hé, wat een gave tipi. Kun je hem ook met vier zijden maken en dan 80×80 cm? Ik vind alle tipi’s online zo groot en die ruimte heb ik helaas niet ^^

  10. Wat gaaf dat je hier zo’n uitgebreide werkbeschrijving van hebt geschreven. Ik ben ook begonnen voor een tiptent voor onze dochter.

    Ik heb echter wel heel vaak het patroon nagekeken en nagemeten. Ik denk dat er een foutje zit in het ‘bovenste stuk’. Met een onderkant van 85 cm, een bovenkant van 15 cm en een totale hoogte van 134 cm kan de schuine kant onmogelijk 145 cm zijn. Hij is 138,5 cm. Kan dat kloppen?

Geef een reactie