Crocheting a flag with a heart in it for the World record

Gehaakt vlaggetje met een hartje erin mee gehaakt goodlives.nl

!Waiting for translation!
Gehaakt vlaggetje met een hartje erin mee gehaakt goodlives.nl
I wrote it before in my earlier Blogpost, that I have joined the attempt the worldrecord for the Guinness book of records, to crochet the longest Flag Line of “Het Nijehuis”. In that post I put some information about this attempt and also some examples of nice flags to crochet (including the links where to find the the patterns or descriptions). It’s quite an addiction to crochet all those flags, I’m working on it almost every day. I get more and more Ideas, and searching all over the internet to find new patterns;-). It’s not only fun, I’m also learning a lot of new things about crocheting. On the facebookpage Hakenvoorwereldrecord (Sorry it’s a dutch page), I saw these super nice flags from Mary Timmer – de Croon with a heart in the middle of it. There was no pattern, so I tried to make one on my own. I search on the internet for examples of hearts and started trying. I finally succeeded with a good flag, so now i wrote the pattern down for you, so you can all start crocheting this great flag. Read further for the pattern

Voor de slinger heb ik een zakje kleine bolletjes katoen bij de Action gekocht voor 1,69 per zakje.
Bolletjes katoen van de Action
Daarnaast sponsor ik met mijn bedrijfje Cottonandcandles deze actie en heb ik hiervoor een aantal bollen katoen gedoneerd van ByClaire, waarmee ik een heleboel vlaggetjes probeer te maken.
Voor de lichte kleur om de rand gebruik ik dan ook de kleur 002 Ivory van ByClaire.
Bolletje katoen van ByClaire
Ik verwacht ongeveer 3-4 bolletjes nodig te hebben, maar weet het nu nog niet zeker.
Ik heb een haaknaald met dikte 3 gebruikt voor het patroontje.

Het patroon
Je begint het patroontje door eerst een hartje te haken in 1 van de kleurtjes katoen van de action (of van je eigen restjes natuurlijk). Dit doe je zo:
Toer 1: Je begint met een Magic Loop (of hier nog een ander voorbeeldfilmpje van de Magic Loop). Is dit lastig voor je, haak dan 4 lossen die je met een halve vaste aan elkaar maakt. Haak nu 2 lossen. Vervolgens haak je in de Loop 3 dubbelstokjes, 3 stokjes, 1 losse, 1 dubbel stokje (dit wordt de onderkant van het hartje), 1 losse, 3 stokjes, 3 dubbelstokjes. Haak 2 lossen, trek de Magic Loop dicht en haak dan nog een halve vaste in de ring
Hartje haken voor vlaggetje toer 1

Toer 2: Haak 3 lossen, daarna 1 vaste en een half stokje in het eerste dubbelstokje van de vorige toer, daarna 3 halve stokjes in de volgende steek, 2 halve stokjes in de volgende steek, 4 vasten in de 4 volgende steken, 1 losse en 1 stokje in het dubbelstokje van de punt. Bij mij komt dit niet altijd even goed uit, dus dan moet ik even wat improviseren met een steek overslaan of twee vaste in 1 steek bij de 4 hiervoorgaande vasten. Of natuurlijk de toer opnieuw beginnen. Vervolgens ga je verder met 1 losse, weer 4 vasten in de 4 volgende steken, 2 halve stokjes in de volgende steek, 3 halve stokjes in de volgende steek, 1 half stokje en een vaste in de volgende steek (je ben nu in het laatste stokje van de eerste toer bezig), 3 lossen en een halve vaste in de ring.
Hartje haken voor vlaggetjes toer 2

Toer 3: Haak 3 lossen, daarna 1 vaste in de derde losse van de vorige toer, 2 vasten in de volgende steek, 1 vaste in de volgende steek, 2 vasten in de volgende steek, 9 vasten in de volgende 9 steken. Daarna in het stokje van de punt haak je 1 vaste, 1 losse en weer een vaste. Weer verder met de toer haak je 9 vasten in de volgende 9 steken, 2 vasten in de volgende steek, 1 vaste in de volgende steek, 2 vasten in de volgende steek, 3 lossen en 1 halve vaste in de ring. Nu afhechten en de draadjes wegwerken.
Hartje haken voor vlaggetjes toer 3

Het hartje is nu klaar, nu gaan we de rand om het hartje haken met de lichte katoen.

(Het patroontje van het hartje komt oorspronkelijk van handwerkles.nl)

Toer 4: Pak in de hoek van het hartje (ongeveer de 6e steek vanaf het midden van het hartje) de witte draad op en haak 7 lossen, daarna een dubbelstokje in de zelfde steek haken. Haak 3 lossen en daarna een stokje in de vierde volgende steek. Haak 4 lossen en daarna een stokje in de derde volgende steek. Haak weer 4 lossen en vervolgens een dubbelstokje 1 steek voor het onderste stokje. Haak 3 lossen en een dubbelstokje in de steek aan de andere kant van het onderste stokje. Haak 4 lossen en vervolgens 1 stokje in de derde volgende steek. Haak 4 lossen en daarna een stokje in de vierde volgende steek. Haak 3 lossen en in de derde volgende steek een dubbelstokje. Weer 3 lossen en een dubbelstokje in dezelfde steek als het vorige dubbelstokje.
3 lossen en een stokje in de derde steek, 3 lossen en een driedubbelstokje in het midden van het hartje. Ik heb hierbij de draad niet helemaal door het midden van de ring gehaald, maar door de bovenste steek. Weer 3 lossen, een stokje in de eerste vaste van de vorige toer, 3 lossen en een halve vaste in de vierde lossen van deze toer.
Opzet wit op hartje om vlaggetjes te haken
Wit met hartje vlaggetje haken toer 4

Toer 5: Haak nu een halve vaste in de middelste van de drie lossen die je nu ziet. Haak dit een beetje losjes. Haak daarna 7 lossen en een dubbelstokje in dezelfde steek waarin je de halve vaste gemaakt hebt.
Nu ga je verder met stokjes haken in iedere steek die je tegenkomt, totdat je bij de onderste steek in de punt aangekomen bent. Daar haak je een dubbelstokje, 3 lossen en weer een dubbelstokje. Vervolgens weer verder met de stokjes, totdat je weer bij de volgende hoek aankomt. Haak in de eerste van de drie lossen een stokje, in de volgende een dubbelstokje, 3 lossen en in dezelfde steek weer een dubbelstokje, in de derde losse haak je weer een stokje. Daarna weer verder met de stokjes totdat je weer bij de eerste 7 lossen aangekomen bent. Hier haak je in de vierde losse een halve vaste zodat je toer weer gesloten is.
Vlaggetje met hartje haken toer 5
Hartje in vlaggetje haken toer 5

Toer 6 en 7: Deze gaan precies hetzelfde als toer 5 op een paar dingetjes na. Na de eerste halve vaste haak je nu 6 lossen en daarna een stokje in dezelfde steek. En ik heb nu voor de hoekstokjes geen dubbele stokjes maar enkele stokjes gehaakt.
Hartje in vlaggetje haken toer 6
Hartje in vlaggetje haken toer 7

Toer 8: De hele toer 8 haak je in halve stokjes. Je begint hiervoor met twee lossen, dan in de eerste losse een half stokje, vervolgens in de tweede losse een stokje, 3 lossen en weer een stokje in dezelfde steek. In de derde losse weer een half stokje.
Let hierbij op dat je echt in de steek steekt en niet de naald door het grotere gat haalt. Dit lijkt makkelijker, maar dan is het straks heel lastig om de sierrand mooi over je vlaggetje te maken.
In de overige steken haak je steeds halve stokjes, behalve in de hoeken, daar haak je echter als volgt: haak een half stokje in de eerste losse, een stokje in de tweede losse, vervolgens 3 lossen en weer een stokje in dezelfde steek. Daarna in de derde losse weer een half stokje. Uiteindelijk met een laatste halve vaste maak je de toer weer af.
Hartje in vlaggetje haken toer 8

Nu draadjes afwerken en dan is de basis van het vlaggetje klaar.
Bij mij is het vlaggetje nu ongeveer 18,5 cm., mocht je strakker haken, dan moet je misschien nog een extra toer met halve stokjes doen en als je veel losser haakt, dan een toer stokjes vervangen voor halve stokjes.

Als laatste haken we een randje ter versiering bovenop het vlaggetje, bijvoorbeeld in hetzelfde kleurtje als het hartje. Hiervoor houd je je haakwerk in je hand met de gekleurde draad aan de onderkant. Je steekt nu de haaknaald door je werk op een willekeurige plek. Ik heb gekozen voor de onderkant van het vlaggetje links van het gat, waarbij ik de naald steek tussen de laatste toer stokjes en de toer halve stokjes.
Je haalt nu de gekleurde draad door naar boven zodat je een lusje krijgt.
Versiering op gehaakt vlaggetje deel 1

Daarna steek je een steekje verder de naald weer door je werk en haalt weer een stukje draad op, zodat je een tweede lus op je haaknaald hebt staan.
Versiering op gehaakt vlaggetje deel 2
Deze tweede lus haal je nu door de eerste lus, waardoor je een steek krijgt op je haakwerk, daarna weer een steek verder je haaknaald door je werk, weer de draad ophalen en door de eerste steek op je naald halen.
Versiering op gehaakt vlaggetjes deel 3
Zo ga je je hele vlaggetje rond.
Na aansluiting op de eerste gekleurde steek, heb ik het afgehecht. Daarna het draadje door het werk gestoken en een knoopje met de twee draadjes gemaakt.
Als laatste de draadjes netjes wegwerken en Klaar.
De achterkant ziet er dan zo uit:
Versiering op gehaakt vlaggetje achterkant

En het vlaggetje dat klaar is zo:

Gehaakt vlaggetje met een hartje erin mee gehaakt goodlives.nl

Ik hoop dat jullie het kunnen volgen, dit is de eerste keer dat ik een haakpatroontje uitwerk. Als je vragen, opmerkingen of toevoegingen hebt, stel ze gerust hieronder.

 kisses Claudia
KleinlogoGoodlives

My Social Media

My other Blog and websites

Ad for cakesandpumps

(Visited 335 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: